Een pleidooi tegen het verjaardagscadeau

verjaardagscadeau

De kwelling van het verjaardagscadeau

De ons allen welbekende kwelling van het verjaardagscadeau lijkt collectief voor lief te worden genomen. Iedereen lijkt te vergeten dat het niet zo hoeft te gaan als het al jaren gaat, dat verandering begint bij de ongehoorzaamheid van een individu, en dat iedereen dat individu kan zijn. Meerdere malen per jaar slepen wij onszelf naar de winkel in de hoop inspiratie op te doen voor een super te gek verjaarscadeau voor die leuke vriendin, je nieuwe neefje of gewoon je moeder.

 

Cupcake receptenboekje, antistressballen en Rituals pakketten

Bij het zien van dat onwijze 500-cupcake recepten boekje, die handige anti-stressbal in de vorm van een tiet of dat super praktische Rituals pakketje ben je overtuigd. Dit is wat diegeen nodig heeft. Je bent hiervan overtuigd omdat je aangeleerd is dat dit sociaal geaccepteerde verjaardagscadeaus zijn. Elk gedachten proces dat langer dan 1 nanoseconde duurt zal resulteren in de realisatie dat niemand dit nodig heeft. En dat bovendien je eigen huis waarschijnlijk ook uitpuilt van de over de jaren heen vergaarde prullaria. De kapitalistische consumptiemaatschappij vaart goed bij deze verjaardagsdictatuur. In de Westerse cultuur hecht men waarde aan deze volstrekt onbelangrijke dag. Men verwacht hier grootste dingen van en wordt vol opgebouwde spanning ’s ochtends wakker in de hoop iets moois te krijgen. Narcisme en individualisatie bij uitstek.

Verandering begint bij de ongehoorzaamheid van een individu

Gek, als je bedenkt dat vrijwel niemand ooit weet wat hij/zij/* voor zijn/haar/* eigen verjaardag moet vragen. Dit zou logischerwijs duiden op het feit dat iedereen die al enige tijd op zichzelf woont alles heeft wat hij nodig heef. Dit met als gevolg dat het gemiddelde verjaardagscadeau belandt op een berg rotzooi die alleen leidt tot het bezwaren van de geest met onnodige ballast.

Praktische cadeaus

Soms heb je iets praktisch nodig, omdat al je sokken door de droger zijn opgegeten, je voetbalschoenen aan elkaar hangen van secondelijm of je Monstera zijn pot ontgroeit. Dit soort praktische cadeaus is het soort dat nagestreeft dient te worden. Blijkt nu dat je omtrent je verjaardag net alles tip top op orde hebt, geef dan duidelijk aan dat je géén prullaria accepteert, en het gezelschap van hen die je lief zijn meer dan genoeg is. Of ga voor een ervaring, gezien onderzoek na onderzoek uitwijst dat ervaringen gelukkiger maken dan materieel. Bij deze dan ook een pleidooi voor praktische cadeaus of ervaringen, en niet langer voor kapitalistische zooi die louter tot ongeluk en troep leidt*.

 

*milieuvervuiling en verspilling van (grond)stoffen daargelaten.