Omdenken level belasting betalen; van last naar lust.

Zeuren over belasting betalen en de belastingdienst. Veel Nederlandser kan bijna niet. Toch ligt aan dit gezeur een fundamentele gedachtefout ten gronde. Bovendien is het kortzichtig en egocentrisch. Waarom ziet iedereen belasting betalen als een last in plaats van de lust die het is?

Afgelopen december reed ik twee weken lang met een gemiddelde snelheid van 20 km/h over Cuba’s grootste snelwegen het hele land door. Geen verlichting, geen vangrails, geen belijningen en om de zoveel meter 30cm diepe slaggaten. Toen het ook nog begon te regenen werd het rijden in onze huurauto van Chinese komaf een levensbedreigende onderneming. Ik realiseerde me meer dan ooit dat het wegennet in Nederland van ongelofelijke kwaliteit is. Hetzelfde geldt voor een heleboel andere dingen die de gemiddelde Nederlander voor lief neemt. Dit zijn wel de redenen dat velen van ons na lange reizen ook altijd weer blij zijn om terug te zijn. Wij hebben bijvoorbeeld de hoogste kwaliteit drinkwater van de wereld, stabiele stroomvoorziening en een goede gezondheidszorg. Dan heb ik het nog niet eens over de sociale vangnetten en vele programma’s.

Het is geen geheim waar al deze luxe vandaan komt; de belastingbetaler ook wel bekend als de Nederlandse burger. Waarom dan toch altijd dat gehuil aan het einde van het jaar? Waarom heeft iedereen een diep gegronde haat tegen de blauwe enveloppen en de overheid?

 

Ergens recht op hebben

Toegegeven, de overheid heeft in haar beleid omtrent belastingen een grote denkfout gemaakt. Iedereen ziet op zijn salarisstrook wat zijn bruto salaris is. En dus ook het deel dat je ‘ontnomen’ wordt. Het lijkt alsof de overheid jou iets ontneemt. Alsof het eerst van jou was en je het nu moet afgeven. Dit is echter niet waar. Het is nooit van jou geweest. Daarbovenop is je salaris is berekend met het belastingtarief in gedachten. Je kan nog steeds eten, drinken en je huur betalen. Je hoeft nu alleen niet zelf de straatverlichting aan te steken of het stukje straat voor je deur te onderhouden. Dat zou ietwat onhandig zijn.

Huilen om geld wat je niet krijgt

Hetzelfde geld voor mensen die zeuren over erfbelasting. Er is niets decadenter dan huilen om al het geld wat je niet krijgt, terwijl je waarschijnlijk alsnog heel veel erft. Denk vooral eens na over een maatschappij zonder erfbelasting. De ongelijkheid zou exorbitant stijgen. Veel onderzoek wijst uit dat dit niet ten goede komt van de samenleving als geheel. Op het moment dat je je in de positie bevindt dat je kan zeuren over erfbelasting betekent dit dat je je in een luxepositie bevindt. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij het bruto-netto verhaal van je salarisstrook. Je focust teveel op wat je ‘ontnomen wordt’ in plaats van op het deel wat je in je schoot geworpen krijgt.

 

Wanneer is genoeg genoeg?

Waarom zijn mensen zo verongelijkt als ze geld mislopen terwijl ze ook nog steeds heel veel geld krijgen? Dit is immers het concept van een progressief belastingstelsel. Je gaat pas veel afdragen als er veel binnenkomt. Veel afdragen is dus alleen maar ‘goed’ nieuws. Er vanuitgaande dat meer geld meer beter is. Kan je genoeg geld hebben? Het lijkt steeds vaker van niet. Iedereen is bezig met een ratrace naar de top. De mens is vergeten wat genoeg is. Iemand die de Balkenende norm verdient, harkt per maand meer binnen dan iemand met een minimumloon in een jaar. Natuurlijk moet er verschil in beloning zitten. Er is ook een verschil in verantwoordelijkheid en stress die bij verschillende banen komt kijken. De grote van deze verschillen is echter zo exorbitant dat ze eigenlijk niet goed te praten zijn. Wat moet iemand met een bruto salaris boven de Balkenende norm? Waar geef je dit aan uit, wat doe je met het geld?

De stap naar een leven zonder misère om het belasting betalen

Vanaf nu hoef je je dus nooit meer rot te voelen bij het zien van je salarisstrook en al dat geld dat naar de overheid gaat. Sterker nog; doe een dansje, denk aan de mooie wegen waarover je naar je werk rijdt, de geweldig schone ziekenhuizen en de kwaliteit van ons onderwijssysteem. Om nog blijer te zijn kan je hier precies zien hoeveel geld jij investeert in een beter Nederland. Wat is er mooier dan meebetalen door middel van belasting betalen aan al het goeds dat Nederland rijk is en daar ook nog eens elke dag van te genieten? Want laten we eerlijk zijn; wat moet jij zelf nou met al dat geld?